subota, 4. veljače 2012.

RUŽICE U KONDENZIRANOM MLIJEKU

Ružice u kondenziranom mlijeku
U Staroj maminoj bilježnici za kolače ovaj recept nosi naziv Hanumin pupak.Često ga je pravila kad sam bila mala ali se sjećam da je bio jako sladak.Danas moja djeca uživaju u ovom kolaču ali sam drastično smanjila šećer i uvela nekakve promjene.Zbog toga sam i promijenila naziv,ali kako god da se zvao,to su još uvijek dobre stare ružice sa dizanim tijestom.


TIJESTO:500g brašna
                  100g šećera
                    20g svježeg kvasca(1/2 kocke)
                       1   jaje
             2-2,5dcl mlijeka

NADJEV:100g maslaca
                  100g oraha  
                   šaka suhog voća
                 1 žlica ruma 

ZALJEV:0,75l mlijeka
                 200g šećera

Veće komade suhog voća isjeckati na sitno,na veličinu grožđica ili brusnica pa skupa s njima politi ih sa žlicom ruma ili arome vanilije.
Orahe grubo samljeti ili isjeći.Najjednostavnije ih je staviti u vrećicu i par puta ih udariti sa batom za meso.
Svježi kvasac rastopiti u malo mlijeka i šećera pa skupa sa ostalim navedenim sastojcima zamijesiti mekano tijesto sa mlakim mlijekom.
Ostavite da se tijesto diže.

Kad se tijesto diglo i spremno je za daljnji rad,staviti kuhati mlijeko i šećer.Količina mlijeka bi se trebala ukuhati za otprilike 30ak %.Dobijemo cca 0,5l zaslađenog kondenziranog mlijeka.

Dok se zaljev kuha pripremiti ružice.





Premijesiti tijesto pa ga razvaljati na pobrašnjaloj podlozi u pravokutnik debljine oko 1cm.
Maslac malo izraditi i po želji dodati u njega 1 vanilin šećer te s njim premazati tijesto.Preko maslaca posuti orahe i suho voće.
Zarolati tijesto i sjeći ružice debljine dva prsta.




Isječene ružice poredati u podmazan,dublji pleh malo razmaknute i ostaviti ih da se dižu.
Kad narastu,spoje se,pogurati malo voće i orahe unutra da ne gore i staviti ih peći na 180C 20ak minuta,ovisno o pećnici.






Pečene ružice zaliti sa vrućim zaljevom i ostaviti sa se hlade.Povremeno,dok još nisu upile sav zaljev,žlicom prebaciti malo preko njih,da upijaju i odozgo.
Uživajte...dobar tek!


1 komentar:

  1. Obozavam ih....i cesto kupujem u pekari, a pravim od lisnatog testa. Odlicno! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši