četvrtak, 2. veljače 2012.

VOĆNA TORTA SA SIROM I BIJELOM ČOKOLADOM

Toliko je recepata za ovu tortu i svi mi po malo dodamo,po nešto 
oduzmemo,onako po svom guštu i ukusu.
Ovako to izgleda u našoj verziji...mojoj i maminoj ...naravno.

Podloga: 250g brašna
              170g maslaca
                70g šećera u prahu
                  1  žumanjak
                      korica od 1 limuna       Preljev: 500g bobičastog voća
                      prstohvat soli                               5   žlica šečera u prahu
                                                                         1   žličica gustina
Krema:  0,50l vrhnja za šlag
                 2   jaja
              750g mladog sira
              120g šećera u prahu
                 6   listova želatine
              250g bijele čokolade
                 7   žlica mlijeka
  
Od svih sastojaka zamjesiti tijesto i pustiti ga da miruje 1h. Nakon toga utisnuti ga u kalup i peći na 180C 15ak minuta.














Istući odvojeno vrhnje i bjelanjke u čvrst šlag














Listove želatine namočiti u hladnu vodu.
Čokoladu sa mlijekom staviti na paru da se topi.Kad se istopila skloniti je sa pare te nakon par minuta dodati iscjeđenu želatinu.Promješati.












U međuvremenu,dok se čokolada topila i hladila dobro izmješajte mikserom sir,žumanjke i šećer u prahu.Kad je smjesa postala kremasta dodati u nju smjesu  bijele čokolade i želatine i nastaviti miksati još par minuta.










U gotovu kremu dobro umješati špatulom ili žlicom šlag od bjelanjaka i šlag od vrhnja te,po želji,dodati par žlica dobro ocjeđenih višanja iz kompota.




Gotovu kremu sipati u kalup,na ohlađeni biskvit i ostaviti u frižider da se stegne,najbolje preko noći.








Preljev napraviti sutradan.Voće skupa sa šećerom zagrijati do vrenja pa uliti gustin koji se razrijedi sa par žlica vode.Mješati par minuta pa skloniti s vatre.Pustiti da se prohladi pa mlako,skoro pa hladno,preliti preko torte.Pustiti još par minuta da se skroz ohladi i stegne pa skinuti obruč.







Preljev treba biti tečniji da se preljeva preko svakog komada torte kojeg odsječete.

  Dobar tek...                    

1 komentar: