oduzmemo,onako po svom guštu i ukusu.
Ovako to izgleda u našoj verziji...mojoj i maminoj ...naravno.
Podloga: 250g brašna
170g maslaca
70g šećera u prahu
1 žumanjak
korica od 1 limuna Preljev: 500g bobičastog voća
prstohvat soli 5 žlica šečera u prahu
1 žličica gustina
Krema: 0,50l vrhnja za šlag
2 jaja
750g mladog sira
120g šećera u prahu
6 listova želatine
250g bijele čokolade
7 žlica mlijeka
Od svih sastojaka zamjesiti tijesto i pustiti ga da miruje 1h. Nakon toga utisnuti ga u kalup i peći na 180C 15ak minuta.
Listove želatine namočiti u hladnu vodu.
Čokoladu sa mlijekom staviti na paru da se topi.Kad se istopila skloniti je sa pare te nakon par minuta dodati iscjeđenu želatinu.Promješati.
U međuvremenu,dok se čokolada topila i hladila dobro izmješajte mikserom sir,žumanjke i šećer u prahu.Kad je smjesa postala kremasta dodati u nju smjesu bijele čokolade i želatine i nastaviti miksati još par minuta.
U gotovu kremu dobro umješati špatulom ili žlicom šlag od bjelanjaka i šlag od vrhnja te,po želji,dodati par žlica dobro ocjeđenih višanja iz kompota.
Gotovu kremu sipati u kalup,na ohlađeni biskvit i ostaviti u frižider da se stegne,najbolje preko noći.
Preljev napraviti sutradan.Voće skupa sa šećerom zagrijati do vrenja pa uliti gustin koji se razrijedi sa par žlica vode.Mješati par minuta pa skloniti s vatre.Pustiti da se prohladi pa mlako,skoro pa hladno,preliti preko torte.Pustiti još par minuta da se skroz ohladi i stegne pa skinuti obruč.
Preljev treba biti tečniji da se preljeva preko svakog komada torte kojeg odsječete.
Dobar tek...
Divna torta s puno kreme i jako finog preljeva.
OdgovoriIzbriši